Valpar

Senast ändrad Maj 11, 2023

Just nu har vi inga valpar. Men läs gärna under parade tikar för kommande valpar.

Bar
GAMMAL INFORMATION, men ändå läsvärt.
En berättelse om någonting som hände för flera år sedan.

När jag hämtade hem min fodertik, Gatsby´s Quensel, som skulle valpa med beräknad nedkomst i slutet av maj, visade det sig att hon var lite snorig. Oförstående som jag då var kommenterade jag bara detta för ”matte” som inte hade någon större koll på varför tiken var snorig.
Efter en tid nedkommer fodertiken med valpar, allt frid och fröjd. Tre dagar senare valpar så hemmavarande tik.
De första fem dagarna var allt som vanligt, valparna tuttade och växte, mammorna harmoniska och glada över sina små.

Så natten mellan femte och sjätte dygnet blev en valp från sista kullen lite gnällig, tiken bar runt och försökte gömma valpen. Vartefter timmarna gick och valpen uppvisade slöhet och inte åt, började jag fundera om lilla mamma hade fått problem med mat tillförseln, men nej allt tycktes fungera. På morgontimmarna dog valpen. Min sorg var stor tillsammans med lilla mamma. Tanken då var att olyckor händer i alla familjer och ibland dör någon under uppväxttiden. Nästa natt börjar en valp till att skrika, samma procedur upprepar sig. Jag åker till veterinär med valpen, som tyvärr är livlös vid framkomsten, vi försöker under en hel timme få full hjärtverksamhet på valpen, men tyvärr lyckas vi inte. Elände. Vad händer???

Så är det lugnt i två nätter tills eländet drar igång igen.
Min veterinär börjar då spekulera i vad som händer i min valplåda. Valparna obduceras och herpesvirus konstateras. Enligt veterinären, måste viruset kommit in med fodertiken som ju var snorig vid hemkomsten. Spelar egentligen ingen roll, vad eller vem som kommit med smittan eftersom herpesvirus kan smitta genom nos mot nos kontakt och det kan ju hända varsomhelst, på skogspromenaden eller på en utställning. Hemmavarande vuxna hundarna påvisar inga symtom.

Vartefter har valparna insjuknat och dött vartefter och i dagsläget har vi problem med att hitta tillbaka till vardagen. Tikarna mjölkstinna och förvirrade och jag allmänt nedsliten och trött.
Livet tar och ger.

För Er som vill veta mer sök information på nätet. Goggla på Herpes på hund, där finns mycket bra information över hur viruset smittar och vad man kan göra för att skydda framtida valpar.
En sak är då säker Jag kommer fortsättningsvis alltid vaccinera mina tikar inför kommande kullar.
Jag önskar Er alla lycka till med Era kullar framöver och hoppas Ni slipper detta helvete som inneburit så många vaknätter och sorg för både mig och tikarna.

Anki