Raspresentation
En spinnande kraftfull katt, som är intelligent och lojal mot människor, som älskar sin familj över allt annat. En ursprunglig tamkatt, med egenskaper som utvecklades under århundraden utifrån den miljön och den kultur som format den. Den har funnits till sällskap, både i små byar som i stora städer.
Några av den sibiriska kattens medfödda egenskaper är; en otrolig tålighet mot vinterfrosten, mot sommarhettan, mot höststormen. Den sibiriska katten blir inte ens blöt i regnet! Det trivs trots hård kyla med sin skyddande päls, med tassarnas tjocka tofsar som isolerar, med öronens runda form med tofsar och med den breda svansen runt sig när den sitter på den lurviga rumpan och håller värmen.
I Ryssland kan villkoren att överleva vara hårda för katter. Den sibiriska katten har den vitaliteten som behövs, den är smidig och har utvecklat en stor skicklighet från generation till generation. Ryssland är ett stort land, de har 13 olika tidszoner. Det finns Sibiriska katter från olika delar av landet och med lite olika uttryck och anlag. Alla sibiriska katter har sin personlighet. Men alla har de ovan nämnda egenskaperna.
År 2000 importerades 10 sibiriska katter till Sverige. Det var ryskan Vera Brännström (Marklin- Kravtsova) som tillsammans med väninnan Gunilla Wikström importerade 10 katter från St Petersburg och Moskva i Ryssland. Tidigare fanns i Sverige två kastrerade honor, ursprungligen från Finland. En Sibirisk hona i Sverige fick en kull med maskad avkomma, men då hanen var av annan ras, räknas de som huskatter, men det bevisar att även skogskattsfärgade Sibiriska katter kan bära anlaget i många generationer innan det bli synligt i vissa fall, om båda föräldrarna bär anlaget. I mars 2007 föddes den första Neva Masqueraden i Sverige. Han heter S*Aleigas Chagall, han har också en ”Full” stamtavla med skogskattsfärgade sibiriska katter och syskon, men han hade en icke godkänd färg för SIB x. Under 2008 föddes ytterligare 9st NEM i Sverige.
Vera startade uppfödning i Arboga under stamnamnet S*Knjaze. Gunilla startade uppfödning i Skellefteå under namnet Staffansgården.
I SVERAKs Databas finns fler än 21 000 Sibiriska katter och ca 6200 Neva Masquerade registrerade. Det föddes ca 1350 SIB och ca 760 NEM år 2022 i Sverige.
Generellt:
Den Sibiriska katten och Nevan är medium till stor. Honor är oftast något mindre än hanarna. De är inte fullvuxna förrän vid 5 års ålder.
Huvudets form:
Lite längre än det är brett, mjukt rundat, massivt.
Pannan: bred och lätt rundad.
Kindbenen: välutvecklade och högt satta
Nosen: bred och medium lång, profilen har en svag inbuktning men inget stop.
Hakan: svagt vikande, profilen ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck.
Öronens form:
Medium i storlek, öppna i basen, rundade öronspetsar, med tofsar inuti och lodjurstofsar på öronen.
Placering: med bra bredd mellan och svagt lutande framåt.
Ögonens form:
Stora, lätt ovala, något snedställda och placerade brett isär.
Färg: enhetlig, alla färger är godkända. NEM har blåa ögon.
Kroppens struktur:
Kraftig benstomme och muskulös, kraftfull nacke, bred bröstkorg, en proportionell kropp ger ett rektangulärt utseende.
Benen:
Medium höga och formar rektangeln med kroppen, starka.
Tassarna: stora, runda och med tofsar mellan tårna.
Svansen:
Medellång, tjock med rundad svanstipp. Täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned.
Päls:
Struktur: semilång, väl utvecklad, väldigt tät, underullen får ej ligga platt. Pälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Sommarpälsen påtagligt kortare. Vinterpälsen har välutvecklad man, krage och pantalonger
Färg:
Den sibiriska kattens färgklassificering är indelad i nio färggrupper där bland annat lila, kanel och aprikos inte är godkända. NEM är alltid maskade och indelade i fyra färgrupper.
Syskonras:
Neva Masquerade NEM har har samma rasstandard som SIB, men de är maskade i samma färger och mönster som SIB och nevorna har blåa ögon precis som alla maskade katter har. De får paras fritt med varandra i SVERAK och andra förbund. På SVERAKs utställningar tävlar de i 4 grupper: 1) alla svarta och blå, 2) alla svarta och blå med vitt, 3) alla röda creme och sköldpaddsfärger, 4) alla röda, creme och sköldpaddsfärger med vitt.
Inom FIFe tillhör de semilånghåriga katterna till kategori II.
Till den kategorin hör Maine coon, Norsk skogkatt, Neva Masquerade, Turkisk angora, Turkisk van, American curl och Sibrisk katt.
Den sibiriska katten påminner till stor del både maine coon och norsk skogkatt men den har även klara skillnader såsom t.ex. storleken, kroppsbyggnaden och framför allt vad gäller huvudets former.
Allergi
Att vara allergisk & äga katt behöver inte vara omöjligt! Sibirisk katt är en ras som många kattallergiker kan tåla. Mätningar som är gjorda på rasen påvisade att en del Sibiriska katter har mycket låga halter av det vanligaste kattallergenet Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1). Övriga katter har halter som varierar från låga till normala värden, dvs ingen katt kommer helt sakna ämnet Fel d1.
Information om Fel d1
Glykoproteinet Fel d1 skapas i kattens saliv, tårar, skinn och anala körtlar. Fel d1 finns följaktligen bl.a. i kattens päls dit den kommer då katten slickar sig. Samt även via skinnet och i kattens avföring/kattlådan. Katter börjar producera Fel d1 när de blir fertila.
Kattungar producerar ytterst låga halter av Fel d1. Många allergiker kan ändå uppvisa en kraftig allergisk reaktion mot just kattungar. Det beror på ett protein som bildas när kattungarna diar. Väljer man att besöka ett testhem med kattungar för att testa sin allergi så kan resultatet bli missvisande.
Många av oss allergiker som har sibirisk katt har erfarenheter av att man kan känna av allergi mot vissa kattindivider men tåla andra. Detta eftersom nivån av Fel d1 varierar mellan individer. Därav kan det löna sig att träffa fler katter om man reagerat på en sibirisk katt.
Det finns flera andra kattallergener men på dessa har man inte gjort mätningar. Fel d1 är dock det vanligaste allergenet som framkallar en allergisk reaktion hos människor mot katt.